Rössjö by- och kulturförening

Hem - Historia - Kalender - Fotogalleri - Hänt I Byn - Länkar - Kontakta oss

Hänt i byn

Välbesökt Rössjödag 2011


 
Den kända sångerskan och låtskrivaren Ulrika Ölund var huvudattraktionen på årets Rössjödag. Ulrika Ölund är bördig från Sollefteå och bor nu i Hjo. Hon sjunger bl.a. country och har varit i Nashville, USA, vid ett flertal tillfällen. Några av hennes mest kända låtar är ”Unforgettable”, ”Crust of the icy river”, ”Sick and tired” och ”Broken Live”.

Trots det lite dystra vädret under helgen var det många som kom till Rössjödagen söndag 7 augusti 2011. Dagen började med en friluftsgudstjänst ledd av Birgitta Blomkvist. Gudstjänsten innehöll också mycket musik.
Efter gudstjänsten var det dags för kaffeservering där det som vanligt bjöds på Rössjös egen delikata hällakaka med antingen ost eller ”blanna” som pålägg.
Sedan blev det uppskattad underhållning med Ulrika Ölund som sjöng ett urval av sina vackra låtar.
Vid avslutningen så höll Rössjö By- och Kulturförenings ordförande Hans Westman dragning på det lotterier som sålts under dagen. Många lyckliga vinnare kunde hämta bland annat vackra hemvävda saker som föreningens egna medlemmar vävt. I av lotterierna kunde man dessutom vinna en stor säck med ved.
Efter det tackade Hans medverkande och publik för en mycket trevlig och lyckad Rössjödag och hälsade alla välkomna även nästa år.


Välbesökt Rössjödag 2010 med vackert väder 

Ett 150-tal deltog under årets Rössjödag som hölls söndag 1 augusti 2010. Dagen började med en friluftsgudstjänst ledd av Birgitta Blomkvist. Gudstjänsten innehöll också musik av Bert Holmsten och Sven Olov Grönberg.

 

Efter gudstjänsten var det dags för kaffeservering där det som vanligt bjöds på Rössjös egen delikata hällakaka med antingen ost eller ”blanna” som pålägg.
Sedan blev det underhållning av spelmännen Bert Holmsten och Sven Olov Grönberg.

Vid avslutningen så höll Rössjö By- och Kulturförenings ordförande Hans Westman dragning på det lotteri som sålts under dagen. Många lyckliga vinnare kunde hämta bland annat vackra hemvävda saker som föreningens egna medlemmar vävt.
Efter det tackade Hans medverkande och publik för en mycket trevlig och lyckad Rössjödag och hälsade välkommen åter nästa år.

Gemytlig och välbesökt Rössjödag söndag 2 augusti 2009
 
Sedan 1997 har Rössjö By- och Kulturförening i södra Sidensjö arrangerat Rössjödagen, en populär hemvändardag för såväl Rössjöbor som innevånarna i byarna runtomkring. Dagen hålls vid Bystugan i Rössjö som varit den naturliga samlingspunkten för Rössjöborna sedan 1996 då föreningen satte igång med att rusta upp den. Stugan hörde till Jonas Nätterlunds barndomshem, han som 1995 testamenterade en stor summa till Nätra och Sidensjö för konstnärlig utsmyckning.

 

Rössjö By- och Kulturförening arbetar bland annat för att bevara minnet av Jonas Nätterlund och sångarprosten Anders Sidner, en annan framstående man från byn.
Ett 150-tal deltog under årets Rössjödag som hölls söndag 2 augusti. Dagen började med en friluftsgudstjänst ledd av Birgitta Blomkvist. Gudstjänsten innehöll också vacker musik av spelmännen Gösta Johansson och Karl-Erik Jakobsson.
Efter gudstjänsten var det dags för kaffeservering där det som vanligt bjöds på Rössjös egen delikata hällakaka med antingen ost eller ”blanna” som pålägg.
Sedan blev det underhållning med Gösta Johansson och Karl-Erik Jakobsson som spelade mer musik på dragspel och flöjt. Efter dem kom ståuppkomikern ”Orginalet Pettersson” som berättade om alla märkligheter i vårt språk och hur svårt det kan vara att överleva alla de missförstånd som språket och orden orsakar honom. ”Orginalet” drog ner många skrattsalvor med sina komiska funderingar.
Vid avslutningen så höll By- och Kulturföreningens ordförande Hans Westman dragning på det lotteri som sålts under dagen. Många lyckliga vinnare kunde hämta bland annat vackra hemvävda saker som föreningens egna medlemmar vävt.
Efter det tackade Hans medverkande och publik för en mycket trevlig och lyckad Rössjödag och hälsade välkommen åter nästa år.

----------------------------------

26 april 2009: Årsmöte med Rössjö By- och Kulturförening

Söndag 26 april 2009 samlades medlemmarna i Rössjö By- och Kulturförening för årsmöte i den egna Bystugan i Rössjö. Hela 23 stycken deltog, en fantastisk siffra när man vet att de allra flesta av de 100-talet medlemmarna bor en bra bit från Rössjö.

- Den goda uppslutningen på årsmötet är ett tydligt tecken att vi är en livaktig förening med många engagerade medlemmar, säger Hans Vestman som enhälligt omvaldes som  föreningens ordförande vid valen.

- Upprustningen av bystugan som gjorts enbart med ideellt arbete av föreningens medlemmar visar också vilket intresse och engagemang våra medlemmar har när det gäller Rössjö By- och Kulturförening, säger Hans Vestman. Upprustningen slutfördes under 2008 och har gett Rössjöborna en fin samlingslokal lämplig till många aktiviteter. På övervåningen finns nu en rymlig vävstuga där man samlas regelbundet för vävning och gemenskap.   

Styrelsen i övrigt består av Lars Berglund, vice ordförande, Anna Ögren, sekreterare, Margareta Ögren, kassör, Marie Norberg, vice sekreterare, Anders Nilsson och Håkan Nordin.

Under 2008 genomförde föreningen flera välbesökta arrangemang och aktiviteter som städdag vid Bystugan, Rössjödagen, försäljning av Rössjökakan vid Nätramarknaden och höstfest med surströmming. Föreningen påbörjade också bygget av ett timrat vindskydd som ska placeras vid Rössjösjön.

- Rössjödagen som 2009 äger rum första söndagen i augusti är årets höjdpunkt för föreningen, säger Hans Vestman. I år är det bland andra musikanterna Gösta Johansson och Karl-Erik Jakobsson som kommer att underhålla publiken och som vanligt är det Birgitta Blomqvist som leder den inledande friluftsgudstjänsten.

Efter förhandlingarna som gick smidigt och där de flesta diskussionerna som sig bör rörde sig kring den kommande verksamheten bjöds deltagarna på en mycket god smörgåstårta. 

Läs mer om Rössjö by- och Kulturförening på föreningens hemsida www.rossjo.se.